Fråga 2021/22:1314 Icke-diskriminering i stödet till Ukrainas flyktingar

av Joar Forssell (L)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har skapat den största flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. Miljoner människor är på flykt. Vid sidan av massivt stöd till Ukraina, och så heltäckande sanktioner som möjligt mot Ryssland och dess hantlangare, är stöd till flyktingarna en av omvärldens huvuduppgifter just nu. Storartade insatser görs av många länder och av civilsamhället för att ta emot de flyende.

Tyvärr förekommer det också rapportering som tyder på att flyktinghjälpen inte överallt kommer alla till del på jämlika villkor. Medier rapporterar om incidenter med rent rasistiskt bemötande av människor med afrikanskt ursprung. Det rapporteras också om en oro bland hbtq-personer i Ukraina för att utsättas för diskriminering under flykten och inte få sin familj erkänd som en riktig familj.

Även om rapporteringen hittills handlar om enstaka händelser är det av största vikt att Sverige agerar för att sådant över huvud taget inte förekommer, och att de ansvariga i så fall ställs till svars. Sverige behöver ställa upp tydliga villkor om att all humanitär hjälp ska komma alla till del på icke-diskriminerande villkor. Det är också angeläget att det ges tydlig information om att icke-diskriminering gäller, så att flyende inte avhåller sig från att söka hjälp av oro för hur de kommer att bli bemötta.

Min fråga till statsrådet Matilda Ernkrans blir därför:

 

På vilket sätt avser statsrådet och regeringen att agera för att säkerställa att all humanitär hjälp till människor på flykt från krigets Ukraina kommer alla till del på icke-diskriminerande villkor?