Fråga 2021/22:1313 Giftinformationscentralens statistik om förgiftning bland unga flickor

av Linda Lindberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den psykiska ohälsan ökar markant hos personer i ung ålder, och främst sker en ökning bland unga flickor och kvinnor. Samtidigt som den psykiska ohälsan sprider ut sig har också köerna till barn- och ungdomspsykiatrin ökat som en direkt konsekvens av tidigare regeringars tafatta insatser. Unga får vänta olagligt länge i vårdkön, och när de väl får en tid för att prata med en samtalsterapeut avslutas besöket med att de är välkomna tillbaka om en månad.

De senaste tre åren har antal förgiftningsfall hos unga flickor mellan 10 och 14 år fördubblats enligt siffror från Giftinformationscentralen. Det ökade antalet uppges vara ett självskadebeteende som unga flickor utsätter sig för genom impulsiva handlingar på grund av grov ångest. Bara mellan 2020 och 2021 steg antalet fall av självskadande förgiftning med 62 procent i gruppen flickor mellan 10 och 14 år. Under 2021 fick Giftinformationscentralen in hela 1438 samtal om förgiftning av unga flickor, och under 2020 var siffran 885 samtal.

Främst är det paracetamol som används, vilket är ett smärtlindrande läkemedel som inom ramen för sina maxdoser har få biverkningar, men som vid överdos skadar levern allvarligt och gör att motgift måste sättas in inom tio timmar från att symtom uppstår. Dessa symtom kan komma flera dygn senare. Psykisk ohälsa måste tas på allvar och vården måste förstärkas för att förebygga och behandla unga.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att företa för att vända utvecklingen där allt fler unga flickor försöker ta sitt liv genom tablettintag?