Fråga 2021/22:1309 Väntetiderna för pass

av Johan Pehrson (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Det är extremt långa väntetider på de flesta håll i Sverige för att få ett nytt pass. Friheten att resa från Sverige är därmed kraftigt begränsad. På rimliga grunder JO-anmäls nu polisen av mängder av medborgare.

Samtidigt rapporteras det om att passtider säljs på svarta marknaden för 375 kronor styck, något som tyder på att människor bokat passtider endast i syfte att tjäna pengar. Polisens jurister tittar nu på om detta är lagligt att sälja dessa tider, något som självklart inte borde vara möjligt. Den tidsbokning som gjorts i en persons namn ska inte kunna utnyttjas av någon annan.

Bakgrunden till köerna sägs vara att få människor förnyade sina pass under pandemin, samtidigt som giltigheten förkortats till fem år. Liberalerna har inte haft något att erinra mot att passens giltighetstid förkortats. Däremot är det uppenbart att polisen inte planerat för den ketchupeffekt som uppstått, trots att det hade kunnat gå att förutse att efterfrågan på pass skulle öka dramatiskt när pandemins värsta fas klingat av. Följden är att människor hindras från att resa och röra sig fritt, något som är en grundlagsskyddad fri- och rättighet.

Att utfärda pass är en av Polismyndighetens huvuduppgifter. Ansvaret för att denna verksamhet fungerar faller ytterst på regeringen.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

På vilket sätt avser regeringen att agera för att polisen snabbt och påtagligt ska korta väntetiderna för att få ett pass?