Fråga 2021/22:1307 Regelverket för fastighetsbildning

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Det ska vara möjligt att nybilda och ombilda fastigheter med rimliga regler, kostnader och tidsåtgång i processen. Under flera år har de redan långa handläggningstiderna blivit allt längre. Dessutom är det kostsamt och svårt att i förväg få information om vad en förrättning kommer att kosta. Detta är orimligt och måste förbättras.

De som har ärenden hos Lantmäteriet, till stor del privatpersoner, har svårt att i förväg veta vad en förrättning kommer att kosta, och allt fler överklagar sina fakturor till mark- och miljödomstolen. Domstolen sätter ned avgiften i mer än vart tionde fall. Det är ett ohållbart system att privatpersoner ska behöva gå till domstol gällande denna typ av myndighetsärenden.

Riksrevisionen har granskat den statliga fastighetsbildningen vid Lantmäteriet och är kritisk till det rådande systemet. Man rekommenderar ökad effektivisering samt en översyn av hela regelverket och avgiftsmodellen för fastighetsbildning, då det är alltför ineffektivt och dyrt och då avgifterna är oförutsägbara. Avgiftsmodellen innebär att Lantmäteriet har en monopolställning, att det ska råda full kostnadstäckning, att avgifterna sätts genom timtaxa och att Lantmäteriet både får besluta om och behålla avgifterna.

Fastighetsägare ska kunna hantera sin mark och ombilda fastigheter, och ökat byggande ska gynnas, inte motverkas. Regelverk och processer för fastighetsbildning är i stort behov av förbättring. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur och när ska ministern agera för att möjligheterna för fastighetsbildning ska förbättras?