Fråga 2021/22:13 Strömmingsbeståndet utanför Gävleborgskusten

av Lars Beckman (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Strömmingen är hotad, varnar Kustfiskarna Bottenhavet i SVT Gävleborg. Organisationen larmar om tomma nät på grund av överfiske och föreslår ett tillfälligt fredningsområde i Östersjön. Området som föreslås ligger strax sydost om Söderhamn och är en plats där strömmingen håller till om vintrarna. Där vill man att trålförbud ska gälla under perioden 1 januari–31 mars nästa år. Förslaget har lämnats in till Näringsdepartementet och Havs- och vattenmyndigheten (HaV).

”Det är katastrofalt dåligt fiske, men allvarligast är det för ekosystemet. Strömmingen är ryggraden i ekosystemet, när den försvinner får man negativa följdeffekter, säger projektledare på Kustfiskarna Bottenhavet.”

Vid ett av mina företagsbesök i länet träffade jag nyligen några av yrkesfiskarna i Gävleborg. En familj som har fiskat i generationer efter kusten i Gävleborg. I augusti rapporterade de in noll (0) kilo strömming. Det är en situation som är mycket oroande.

I februari meddelade HaV ett åtgärdspaket för att skydda strömmingen i Östersjön. Men det har inte implementerats än, enligt organisationen.

”Åtgärdspaketet är bra om det kan bli verklighet. Men dels är det osäkert och dels alldeles för långt fram i tiden. Förra året sa fiskarna att fångsten man tidigare fick på ett nät får man nu på tio nät, säger projektledaren hos kustfiskarna till SVT.” Han säger i inslaget att stora trålare fiskar i området för att leverera fiskmjöl till Danmark. ”Det här är i absolut sista stunden. Vi har kämpat i många år om sänkta kvoter, men ett tillfälligt stopp är bättre än inget alls. Utöver fisken och fiskarnäringen påverkas även konsumenterna – de som köper surströmming. Dels för att fångsterna är dåliga och dels för att storleken på själva strömmingen har minskat. – I år har produktionen halverats. Om det fortsätter nedåt blir det väldigt svårt att hålla i gång näringen på lång sikt. Det är svårt att se en framtid med surströmming om det fortsätter så här avslutar företrädaren för kustfiskarna till SVT Gävleborg.”

Jag vill med anledning av ovanstående fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder på kort sikt i höst för att säkerställa att inte strömmingen utrotas utefter kusten i Gävleborg och i Östersjön?