Fråga 2021/22:1295 Tillsynsavgifter för 2:4-anläggningar

av Kalle Olsson (S)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Lagen om skydd mot olyckor reglerar bland annat enskildas skyldigheter att vidta de åtgärder som behövs för att förebygga brand och begränsa skador till följd av brand. Särskilt hårda krav ställs på anläggningar där en olycka kan orsaka allvarliga skador på människor och miljö. Det senare gäller exempelvis flygplatser, kemiska industrier och större vattenkraftverk – så kallade 2:4-anläggningar.

Samma lag stipulerar också att kommunerna har en skyldighet att utföra tillsyn på verksamheter. I vanliga fall utförs detta av den kommunala räddningstjänsten och finansieras genom att kommunen tar ut en tillsynsavgift. Lagen möjliggör dock i dag inte kommunerna att ta ut tillsynsavgift för tillsyn av 2:4-anläggningar. I Jämtlands län återfinns drygt 30 större vattenkraftverk som omfattas av lagens särskilda krav, nästan tre gånger så många som för bara några år sedan efter att länsstyrelsen omklassificerat vilka anläggningar som omfattas. Den kommunala räddningstjänsten ska återkommande utföra tillsyn på varje kraftverk, en tillsyn som tar två tre arbetsdagar per kraftverk. För detta får den kommunala räddningstjänsten ingen ersättning. För mindre glesbygdskommuner med begränsade resurser blir detta extra kännbart.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Ser ministern ett behov av att revidera lagen om skydd mot olyckor för att möjliggöra för kommuner att ta ut tillsynsavgifter för tillsyn av 2:4-anläggningar?