Fråga 2021/22:1293 Köer för att förnya pass

av Louise Meijer (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Just nu är det väldigt långa väntetider till att förnya sitt pass hos polisen. I många delar av landet är första lediga tiden många månader framåt.

De långa kötiderna är inte en ny företeelse. Frågan om hur regeringen avser att hantera detta har ställts i flera år, exempelvis skriftlig fråga 2015/16:1179, 2017/18:1200 och 2018/19:513. Svaret har då varit att det kommer att bli bättre, att Polismyndigheten ska effektivisera handläggningen och att regeringen medger att det är ett återkommande problem som de tar på stort allvar. Trots detta växer problematiken.

I Skåne finns det i skrivande stund ingen bokningsbar tid över huvud taget. Tiderna längre in i september har ännu inte släppts, och som medborgare är man hänvisad till att sitta och bevaka när polisen släpper sina tider för ett halvår framåt.

Situationen har lett till att passtider nu säljs på sociala medier. Det är en oacceptabel utveckling, men visar samtidigt hur viktigt det är för människor att kunna få ett förnyat pass för att kunna resa in och ut ur landet. Resandet har särskilt aktualiserats nu när länder återigen öppnat sina gränser efter coronapandemin.

Enligt regeringsformens 2 kap. 8 § är svenska medborgare tillförsäkrade frihet att förflytta sig inom riket och att lämna det. Utan pass går det i många fall inte att lämna Sverige. De långa kötiderna till att förnya sitt pass måste ses i ljuset av de rättigheter som medborgare har enligt grundlagen.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder, och i så fall vilka, för att förkorta kötiderna till att förnya sitt pass?