Fråga 2021/22:1292 Barnfamiljer som vräks trots barnkonventionen

av Katarina Brännström (M)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Under alliansåren var kritiken hård mot regeringen från socialdemokrater för att barn vräktes. Trots detta har antalet barn som vräkts ökat dramatiskt senaste åren. År 2021 vräktes 572 barn med sina familjer från sina hem, den högsta siffran på sex år. Det är en ökning med 123 barn jämfört med året innan och en 100-procentig ökning sedan 2018, detta trots att det finns en nollvision. Vanligaste orsaken är obetalda hyresskulder. Ofta handlar det om relativt små hyresskulder, men upprepade förseelser är upphovet till vräkningen. År 2020 var hyresvärdarna lite mer generösa på grund av pandemin, men sedan fortsatte problemen och allt fler barnfamiljer vräktes, de flesta från allmännyttan. Att många barnfamiljer numera vräks måste ses som ett stort misslyckande, särskilt när Barnkonventionen blivit svensk lag.

Forskning visar att barn påverkas mycket negativt av en vräkning. De upplever maktlöshet och oro, och deras förtroende för vuxenvärlden skadas, skolresultaten blir sämre och det skapas en otrygghet för lång tid. De här barnen riskerar att hamna i fortlöpande sociala problem, med byte av skola, tappade kompisar och en rotlöshet under lång tid.

Under alliansåren beslutades 2007 om en nollvision gällande vräkning av barnfamiljer, och de följande nio åren skedde nästan en halvering av antalet barn som vräktes, men sedan dess har antalet ökat igen och 572 barn under 2021 är en hög siffra. Trendbrottet är tydligt, och varje vecka vräks 11 barn och vräkningarna har ökat med 100 procent sedan 2018.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson följande:

 

Vad avser statsrådet att göra för att minska antalet barn som tvingas flytta till osäkra boenden på grund av vräkning?