Fråga 2021/22:1290 Ökad produktivitet i vården

av Linda Lindberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Sverige har länge haft en trygg och säker sjukvård. Den stabiliteten har under de senaste decennierna monterats ned av styrande regeringar. Vårdköerna har växt sig längre, och människor får vänta olagligt länge på att få vård för sina besvär.

Trots den ohållbara situationen där sjuka dör i vårdköerna har Sverige gott om både läkare och sjuksköterskor. Med 4,3 läkare per 1 000 invånare är vi ett av de länder som har högst läkartäthet i OECD. Genomsnittet i OECD är 3,6 läkare per 1 000 invånare. Samtidigt har Sverige 10,9 sjuksköterskor per 1 000 invånare, och snittet i OECD är 8,8.

Oaktat den stabila uppsättningen läkare och sjuksköterskor som finns i Sverige råder det fortfarande ohållbara kötider för att få vård, och delar av problemet ligger i att produktiviteten är låg. En svensk läkare tar i genomsnitt emot 2 600 besök per år, medan en tysk läkare tar emot 9 800 besök per år och en slovakisk läkare hela 11 100 besökare per år. Det är ohållbart att Sverige ligger lägst i hela EU, och särskilda insatser måste göras för att stärka den svenska sjukvården.

Med anledning av det ovan nämnda vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

Hur avser ministern att agera för att åstadkomma ökad produktivitet och fler patientbesök?