Fråga 2021/22:1289 Elnätsutbyggnad och gröna industrisatsningar

av Eric Palmqvist (SD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Enligt ett förhandsbesked från Svenska kraftnät kommer elnäten i norra Sverige inte att hinna byggas ut i den takt som efterfrågas för att möta den gröna nyindustraliseringens behov. Svenska kraftnät menar att endast nya elnät som klarar av att leverera upp emot 2 000 megawatt längs Norrlandskusten kan etableras i en första etapp. Detta motsvarar mindre än hälften av de dryga 5 000 megawatt industrin efterfrågar i sina ansökningar.

Industrin efterfrågar dessutom kapacitetsökningar redan till 2026 om det ska vara möjligt att försörja redan planerade industrisatsningar, medan Svenska kraftnät menar att elnätsutbyggnaden inte medger de efterfrågade kapacitetsökningarna förrän tidigast mellan 2028 och 2030.

En konsekvens av detta är att regionnätsföretagen Vattenfall och Skellefteåkraft kommer att tvingas till hårda prioriteringar. En rad planerade industrisatsningar kommer därmed tvivelsutan att behöva skjutas på framtiden, förläggas till annan plats eller skrinläggas helt och hållet.

Från Svenska kraftnäts sida pekar man särskilt ut tillståndsprocesserna som problematiska. Att erhålla tillstånd för utbyggnad av elnät kan dröja så länge som 10–12 år. Det gör att regelförenklingar och en prioritering av elinfrastruktur som riksintresse pekas ut som nödvändiga åtgärder för att den gröna nyindustrialiseringen i norr inte ska avstanna eller söka sig till andra platser i eller utanför Sverige.

Sverigedemokraterna menar att tillståndsprocesserna måste kortas betydligt. Regeringen har också tidigare uppmanats att återkomma med fler förslag som syftar just till att korta tillståndstiderna för nya elnät.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att nyindustrialiseringen i norra Sverige inte ska bromsas in eller utebli som en konsekvens av de långa tillståndstider som är kännetecknande vid etablering av nya elnät i dag?