Fråga 2021/22:1288 Behovet av ett centrum för hälsokriser

av Pia Steensland (KD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Sverige och världen har under de senaste åren prövats av covid-19-pandemin, och nu pågår ett krig i Europa efter Putins fasansfulla invasion av Ukraina. Dessa prövningar medför akuta hälsorisker i Sverige och globalt. Därför är det nu viktigare än någonsin att Sverige har en stark beredskap och tvärvetenskaplig samverkan – regionalt, nationellt och globalt – för att akuta hälsokriser och pandemier ska kunna hanteras effektivt.

Utifrån erfarenheterna under den tidiga fasen av covid-19-pandemin tog Karolinska institutet (KI) initiativ till etableringen av Centrum för Hälsokriser för att möta dessa behov. I nära samarbete med svenska lärosäten stärker Centrum för Hälsokriser tvärvetenskaplig forskning, tar fram och ger utbildningar inom katastrofmedicin och erbjuder expertis till relevanta svenska myndigheter och aktörer samt internationella partner. Initiativet bygger vidare på det kunskapscentrum för katastrofmedicin som KI etablerade 2002 och som är ett WHO-samarbetscentrum men som genom Centrum för Hälsokriser nu breddas och utökas betydligt.

Centrum för Hälsokriser bidrar nu också aktivt utifrån sin expertis och KI:s mandat för att på ett strategiskt och flexibelt sätt möta de behov som finns med anledning av kriget i Ukraina. Det handlar exempelvis om att stödja universitet och forskare i Ukraina, ge expertstöd till relevanta myndigheter samt att ta fram och genomföra utbildningar för att förbereda personal i masskadevård och krigskirurgi när sådan blir möjligt att utföra på plats i Ukraina.

Baserat på det ovanstående önskar jag ställa följande fråga till utbildningsminister Anna Ekström:

 

Ser regeringen och ministern Karolinska institutets Centrum för Hälsokriser som en nationell angelägenhet, och på vilket sätt kommer regeringen i så fall att stödja KI för att Centrum för Hälsokriser ska kunna etablera och utveckla en långsiktigt hållbar verksamhet?