Fråga 2021/22:1286 Lagföring för brott som begås i Ukraina

av Magnus Jacobsson (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I alla tider har det funnits olika former av regler för hur krigförande parter får agera. Dessa regler har även förändrats över tid. Under 1600-talet kunde man ställa krav på en stad att den var tvungen att kapitulera. Annars hade den vinnande armén rätt att plundra staden under ett antal dygn.

Efter de stora krigen i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet försökte man etablera en ordning där de olika kejsardömena upprätthöll någon form av balans i syfte att inte skapa alltför stora krig med personligt lidande som följd. Efter WWI etablerade man Nationernas förbund i syfte att begränsa effekten av krig, och efter WWII tog vi beslut om Europakonventionen avseende de mänskliga rättigheterna och FN-stadgan avseende de mänskliga rättigheterna samt bildade Europarådet, EU och FN. Alla dessa olika institutioner har syftat till att ge människor ett allt större skydd gentemot ledare som av olika skäl för in sitt land i krig och konflikter.

Vid sidan av dessa processer har vi även påbörjat en rättsordning där ledare kan ställas till svars för de ageranden de gör. Den mest kända rättsprocessen är Nürnbergprocessen där flera tyska ledare ställdes till svars för de övergrepp de begick under WWII. En annan sådan institution är Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Nu ser vi att allt fler konstaterar att Putins krig i Ukraina förs på ett sådant sätt att det bryter emot den internationella rättsordningen. Professor Mark Klamberg konstaterar i Aftonbladet (den 6 mars 2022) att Ryssland gör sig skyldigt till upprepade krigsförbrytelser när man angriper civila mål såsom bostadsområden och kärnkraftverk.

Sverige har tillsammans med 38 andra länder anmält Ryssland till Internationella brottmålsdomstolen i Haag, som utreder anklagelser om folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten. Det är ett viktigt första steg.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Ämnar regeringen ta fler initiativ inom EU och FN gentemot Putin och hans närmaste medarbetare i syfte att få dem lagförda för de brott som begås just nu i Ukraina?