Fråga 2021/22:1282 En blockad mot ryska fartyg

av Magnus Jacobsson (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Ryssland har gått till angrepp mot Ukraina, vilket är ett brott mot ingångna internationella avtal. Ryssland har efter de första dagarnas stora förluster på slagfältet börjat terrorbomba civila. Detta är inte första gången som Ryssland agerar på detta sätt. Man gjorde likadant i Tjetjenien, Georgien och Syrien.

Sverige måste göra mer för att stoppa det ryska övergreppet gentemot Ukraina. Ett sätt att öka trycket gentemot Ryssland är att man inför en bojkott gentemot ryska fartyg. Här följer ett utdrag ur GP:

”Svenska Hamnarbetarförbundet vill att regeringen stänger svenska hamnar för fartyg som är ryska eller har koppling till Ryssland. – Våra medlemmar vill inte lasta och lossa båtar som går på Ryssland. Och vi ser att fler fartyg är inplanerade nästa vecka, säger Erik Helgeson, vice ordförande Svenska Hamnarbetarförbundet.”

Hamnarbetarförbundets krav avser ”fartyg på väg till eller från Ryssland, fartyg som ägs eller kontrolleras av personer knutna till Ryssland, fartyg som ägs eller kontrolleras av personer som kan anses agera på uppdrag av ovanstående, ryskflaggade fartyg, fartyg som är registrerade i Ryssland”.

Även om jag personligen ytterst sällan håller med Svenska Hamnarbetarförbundet, så har de rätt i att en blockad mot ryska fartyg kommer att försvåra Rysslands möjligheter att finansiera sitt krig i Ukraina.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Är regeringen beredd att arbeta för en blockad mot ryska fartyg i svenska och europeiska hamnar?