Fråga 2021/22:1281 Väntetider för pass

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Det rapporteras återkommande i medier om att väntetiderna för att beställa ett pass hos polisen är långa. Samtidigt rapporteras det att tider bokas upp i syfte att säljas på vad man skulle kunna kalla en andrahandsmarknad. I ett inslag i P4 Göteborg menar en företrädare för polisen att försäljningen av tider troligen inte är olaglig.

I samma inslag intervjuas en medborgare som tagit del av ett erbjudande i en lokal Facebookgrupp för arabisktalande, där tider till passexpeditioner över så gott som hela landet fanns tillgängliga med kort varsel.

Även om rättsläget, enligt uppgifterna från polisen i medier, är oklart så är konsekvenserna av att personer bokar upp tider på passexpeditionerna i syfte att sälja dessa vidare stötande på många sätt. Människors möjligheter att skaffa ett pass försenas kraftigt. Den som blir tvungen att skaffa sig ett provisoriskt pass, om behov av ett sådant uppstår med anledning av långa väntetider, behöver dessutom betala mer än det dubbla i avgift jämfört med avgiften för ett vanligt pass. Utöver detta så försvårar det polisens planering och arbete. För det tredje så tjänar ett antal personer pengar genom att sabotera för polisens verksamhet. 

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:


Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att korta väntetiderna för pass och för att säkerställa att systemet inte utnyttjas?