Fråga 2021/22:1280 Samhalls prissättning och arbetsmiljöarbete

av Katarina Brännström (M)

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

I höstas granskade Konkurrensverket Samhalls prissättning för städning i en livsmedelsbutik. Man konstaterade att priset inte var marknadsmässigt då det låg på 40 procent under rådande marknadspris, och städuppdraget avslutades. Nu framkommer ny kritik från enskilda företagare som menar att det statliga företaget Samhall dumpar priser och inte sköter sitt uppdrag så som avsetts.

Samhall är Sveriges största städföretag, och det är inte rimligt om man konkurrerar på ett orätt sätt. Det har framförts att man vinner upphandlingar fast man inte har tillräckligt med personal och använder sig av underkonsulter till ett högre pris. Samhall har även fått kritik för brister i arbetsmiljöarbetet, vilket skyddsombud kommenterat. Kritik från konkurrenter som förlorat upphandlingar har varit hård.

Regeringen uppmanades för två år sedan av riksdagen att göra en översyn av Samhalls uppdrag. I september kom ännu ett tillkännagivande. I vår drar Riksrevisionen igång en granskning.

Detta är allvarlig kritik, och jag vill med anledning av detta fråga arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark:

 

Vad avser ministern att göra för att Samhall ska vara ett bolag som håller sig till regelverk och sund konkurrens?