Fråga 2021/22:128 Vindkraftsutbyggnad i Stockholms län

av Niklas Wykman (M)

till Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP)

 

Att regeringen avvecklar den fossilfria kärnkraften är kanske ett av de största politiska hoten mot minskade utsläpp i Sverige. Problemen kring elförsörjningen i Sverige är påtagliga, som en konsekvens av regeringens skadliga politik.

Vindkraften är en given del av Sveriges energimix. Det är dock svårt att försvara regeringens energipolitik som innebär att fungerande och säker kärnkraft avvecklas för att sedan ägna kraft åt att verka för en radikal utbyggnad av vindkraften. Vindkraften behövs, men det går inte att bortse från att en långtgående utbyggnad av vindkraften har en ytterst negativ inverkan på samhällen och djur och natur.

Regeringen har planer för en omfattande vindkraftsutbyggnad i Sverige generellt och ambitioner om en långtgående utbyggnad av den havbaserade vindkraften i synnerhet. Att bygga ut vindkraften i stor utsträckning längs kusterna i Stockholms län och i länets skärgård skulle medföra tydliga negativa konsekvenser.

Med anledning av detta vill jag fråga miljö- och klimatminister Per Bolund​:

 

Vidtar ministern några åtgärder för att säkerställa att framtida etablering av vindkraft inte har negativ inverkan på samhällena och djur- och naturliv i skärgården och längs kusterna i Stockholms län?