Fråga 2021/22:1279 Marknadsföring av krediter

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Max Elger (S)

 

Överskuldsättningen ökar i takt med konsumtionslånen. Att handla på kredit inverkar till att hamna i en skuldfälla för många.

Reklam för krediter upplevs ofta som påträngande och aggressiv. En undersökning från Sifo visar att 90 procent av svenskarna är relativt eller mycket negativt inställda till reklam för konsumtionslån. Organisationen Sveriges Konsumenter har tagit upp att det inte är ovanligt att det förekommer 20 annonser för krediter under en tiominutersperiod i sociala medier. En mamma uppger att hennes dotter var 15 år när reklam för lån utan säkerhet började fylla barnets mejlkorg. Det är alarmerande och ansvarslöst. 

Enligt reglerna ska reklam och marknadsföring för krediter vara måttfull, och det är olagligt med direktreklam till barn. Flera domar i Marknadsdomstolen har slagit fast att krediter inte får framställas som enkla och utan påverkan på privatekonomin. Marknadsföring av krediter ska också vara saklig och balanserad och får inte särskilt framhålla möjligheten att få en snabb kredit. 

Trots reglerna är det tydligt att skärpningar och mer tillsyn behövs. Den reklam som förekommer upplevs av många som påträngande, och den förekommer alltför frekvent. Sverigedemokraterna har i vårt åtgärdsprogram mot överskuldsättning föreslagit att ytterligare skärpa regleringen så att det krav som gäller för marknadsföring av alkohol, särskilt måttfullhet, även ska gälla för reklam för krediter. Vi har också uppmanat regeringen att lägga fram förslag till åtgärder för kontroller av och sanktioner mot de företag som bryter mot lagen gällande direktriktad reklam till barn.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Max Elger:


Hur avser statsrådet att agera för att ytterligare begränsa marknadsföringen av krediter samt kontrollera att gällande lagstiftning efterlevs?