Fråga 2021/22:1261 Elområden

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Energiministern har svarat på min tidigare fråga om elområdena. Jag tackar för det, men konstaterar att det saknas svar på hur regeringen tänker agera för att sänka prisskillnaderna mellan elområdena. Jag vill därför ställa följande uppföljande fråga. 

Av Svenska kraftnäts Systemutvecklingsplan 2022–2031 framgår att ingen ökad överföring kommer att tillföras mellan elområde 2 och 3 förrän 2028. Denna elområdesgräns är den största flaskhalsen i Sverige. Mellan elområde 3 och 4 finns tre projekt i planen varav ett är reinvestering, ett är nytt men kraftigt försenat och ett är sammanlänkning med Tyskland som öppnar 2025.

Sammanlänkningen med Tyskland kan leda till ökad exponering mot europeiska marknadspriser för elområde 4 – inte minst för att Tyskland behöver mer egen produktion. Det finns alltså inget i den nuvarande planen som indikerar att prisskillnaderna mellan elområde 4 och elområde 1 och 2 kommer att minska.

Samtidigt planerar Svenska kraftnät – enligt sitt förslag om användning av kapacitetsinkomster på över 30 miljarder kronor –  inte att agera med större motköp för att dämpa priserna. I stället används merparten för att i praktiken skriva av gamla investeringar i stället för att sänka priserna, öka överföringen och undersöka möjligheten till mer motköpsåtgärder. 

Det kan samtidigt noteras att Danmark (för elområde DK1 – Jylland) och Tyskland har ett avtal om hur de ska hantera flaskhalsar till gränsen. Dessa länder kan reglera flera gigawatt per dag. Det sker genom motköp, eller countertrade som det heter när man motköper över gräns.

Detta är en möjlighet som Svenska kraftnät i dag inte använder eller planerar att använda. Detta trots att dagens prisskillnader går emot syftet med elområdena.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:


Kommer regeringen att ge Svenska kraftnät i uppdrag att vidta ytterligare konkreta åtgärder för prisutjämning, till exempel motköpsprogram, avtal med Norge och Danmark om motköp eller snabbutredning av att förbinda inhemska elområden med sjökabel?