Fråga 2021/22:1257 Sveriges stöd till organisationer med kopplingar till Putin

av Anders Österberg (S)

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Den ryska patriarken för den ryska ortodoxa kyrkan (Moskvapatriarkatet) säger i en predikan att liberala västerländska värderingar i allmänhet och gay prideparader i synnerhet bär ansvaret för Rysslands invasion av Ukraina. Såklart är det rent nonsens.

Det ryska agerandet är oprovocerat, olagligt och oförsvarligt. Det är ett hot mot internationell fred och säkerhet och ett brott mot internationell rätt.

Den ryska patriarken har också i sin predikan sagt att invasionen (eller specialoperationen, som de säger) är mycket viktigare än politik och att det handlar om vilken sida av Gud man står på.

Den ryska ortodoxa kyrkan (Moskvapatriarkatet) stöder den ryska armén i dess invasion av Ukraina. Samtidigt i skrivande stund pågår flera grova brott mot mänskligheten. Inte minst det urskillningslösa bombandet av en barnavårdscentral i början av mars, för att nämna ett av många olika krigsbrott som sker.

Samtidigt har tidningen Dagen i flera artiklar tagit upp de starka och nära banden mellan den ryska ortodoxa kyrkan i Sverige (Moskvapatriarkatet) och den i Ryssland. Svenska säkerhetsexperter har pekat på band mellan Ryska riksförbundet i Sverige och eventuella kopplingar till Putin. Den ryska ortodoxa kyrkan (Moskvapatriarkatet) är med i Sveriges kristna råd bland annat, och i år (2022) beviljades Ryska riksförbundet i Sverige 365 914 kronor från MUCF. Ryska ortodoxa kyrkan (Moskvapatriarkatet) fick senast 268 696 kronor år 2020 via Myndigheten för stöd till trossamfund.

Därför vore det viktigt att veta eller snarare försäkra sig om att den ryska ortodoxa kyrkan (Moskvapatriarkatet) och Ryska riksförbundet i Sverige varken delar patriarkens uppfattning gällande stöd till Rysslands folkrättsvidriga invasion eller syn på pride och homosexuella. För om den ryska ortodoxa kyrkan i Sverige (Moskvapatriarkatet) eller Ryska riksförbundet i Sverige stöttar invasionen så kan det svenska stödet indirekt tolkas som ett stöd av krigsbrott och/eller brott mot mänskligheten. Det är också viktigt att klarlägga båda organisationernas syn på Ukraina som en suverän stat. Det är viktigt att den demokratiska kontrollen fungerar.

Självklart så ska enstaka svenskar med rötter från Ryssland inte bära något ansvar för anfallskriget, ingen ska fula eller hetsa sig mot vanliga etniska ryssar. Det första offret för Putinregimen är vanliga ryssar. Men detta är två organisationer som bör förtydliga sin ståndpunkt.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

Hur avser ministern att agera gällande ovanstående fakta?