Fråga 2021/22:1254 Människor som behöver samhällets stöd

av Ulrika Heindorff (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vi värnar om att personer med funktionsnedsättningar ska få den hjälp och det stöd som behövs för att de ska ges möjligheter att kunna leva sina liv efter sina egna förutsättningar med mer inflytande över sin egen vardag. Det är politikens uppgift att säkerställa att lagar, finansiering och regelverk lever upp till detta.

Funktionshindersorganisationen DHR kräver en offentlig ursäkt av staten till alla patienter som genom åren varit placerade på Vipeholm i Lund. Personer med funktionsnedsättningar som placerades där utsattes enligt uppgifter bland annat för medicinska experiment.

Sverige har genom den borgerliga regeringen 1991–1994 fått på plats skarp LSS-lagstiftning och personlig assistans som ska värnas och utvecklas. Behandlingen av personer med funktionsnedsättningar på den statliga Vipeholmsanstalten under åren 1935–1970 tillhör däremot ett mörkt kapitel i svensk historia.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att ge dessa personer och deras anhöriga upprättelse för det de utsattes för under åren 1935–1970?