Fråga 2021/22:1245 Avdragsrätt för friskvård

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Som arbetsgivare kan man ge sina anställda möjligheter till enklare slag av motion och friskvård på arbetsplatsen, skatte- och avgiftsfritt. Arbetsgivaren kan mot kvitto betala ett skattefritt friskvårdsbidrag om maximalt 5 000 kronor per år inklusive moms, om den anställda har kostnader för till exempel gym, ridlektioner eller annan motion. Detta är ett totalbelopp som gäller den anställdes utgifter för både motion och annan friskvård.

Trots att det är väl känt att fysisk aktivitet bidrar till hälsa och välmående får inte alla tillgång till den skattefria motionen. Egenföretagare med enskild firma kan inte ta del av förmånen. I aktiebolag räknas företagaren själv som anställd och kan då skattefritt få friskvård betald av företaget. Den som driver en enskild firma kan få avdrag för kostnader för motion till sina utomstående anställda som finns i firman men inte för friskvård till sig själv. Alltså får 425 000 företagare som driver enskild firma inte del av förmånen, trots att de skapar jobb och bidrar med stora belopp i skatteintäkter.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Är ministern villig att ta initiativ till att utreda en möjlighet till avdragsrätt för friskvård även för enskilda firmor?