Fråga 2021/22:1234 Utvisning av rysk underrättelsepersonal

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sanktioner riktade mot Ryssland och Belarus är bra, så även diverse olika former av stöd till Ukraina. Det finns dock en fråga som är av yttersta vikt att lyfta, nämligen den om rysk underrättelsepersonal som vistas i Sverige. Och visst finns sådan i Sverige. Det är sedan länge känt att Ryssland vid sidan av Iran och Kina tillhör de länder som utför mest spionage mot vårt land, och enligt Säkerhetspolisen kan var tredje rysk så kallad diplomat i själva verket vara en förklädd spion.

Att omgående verka för att dessa spioner ska avlägsnas från Sverige bör inte bara ses som en nödvändig skyddsåtgärd i detta läge utan även som en tydlig markering mot Ryssland, mot bakgrund av deras oförlåtliga agerande. All personal på ryska ambassader som man kan identifiera som tillhörande rysk säkerhets- eller underrättelsetjänst bör därför förklaras persona non grata i Sverige, och ett liknande förfarande bör ske i fler länder som står oss nära.

Regeringen har dock inte visat på något som tyder på att man avser att gå vidare med detta, trots vetskapen om det omfattande spionage som sker från Ryssland.

Det finns därför goda skäl att ställa frågan till utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att verka för att ryska diplomater som kan identifieras som spioner ska utvisas från Sverige, och på vilket sätt arbetar ministern och regeringen med att förhindra den typen av verksamhet?