Fråga 2021/22:1228 Skydd för ryska desertörer och oppositionella

av Tony Haddou (V)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Rysslands invasion av Ukraina har tvingat över 1,7 miljoner människor på flykt. För Vänsterpartiet är det är självklart att ge skydd åt dem som nu tvingas fly. Vi välkomnar att Sverige och EU sluter upp och tar emot dem som flyr, även om vi beklagar att unionen inte klarat av att visa samma solidaritet med människor som flyr från bland annat Afghanistan, Irak eller Syrien.

Den ryska invasionen är inte bara ett hot mot den ukrainska befolkningen. Modiga ryska oppositionella som kritiserar invasionen och soldater som vägrar vända sina vapen mot sina grannar riskerar också förföljelse och förtryck.

Asylbeslut tas efter individuell prövning av Migrationsverket och migrationsdomstolarna. Vänsterpartiet står bakom den ordningen och vill inte se en övergång till politiska asylprocesser, men det finns andra vägar för Sverige och EU att säkerställa att dessa grupper får skydd.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att Sverige eller EU ska kunna ge skydd åt ryska oppositionella och desertörer?