Fråga 2021/22:1225 Krigets konsekvenser för svenskt näringsliv

av Lotta Olsson (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Det svenska näringslivet har under pandemin utsatts för stor press. Pandemin har slagit olika hårt mot olika branscher. Initialt drabbades fordons- och tillverkningsindustrin hårt. Senare under pandemin har besöksnäring, hotell och restaurang samt nöjesbranschen varit de som drabbats hårdast och under längst tid.

Detta har fått konsekvenser för ekonomi och jobb, men de kraftiga krockkuddar i form av stöd som arbetats fram och beslutats om har mildrat effekten.

Nu ser vi ett krig i Europa där Ryssland angripit det demokratiska Ukraina, med enorma humanitära konsekvenser och flyktingar som kommer till EU.

Det som vi ännu inte sett och som är att vänta är konsekvenserna detta krig kan få för svenskt näringsliv och de svenska jobben på kort och på lång sikt. Effekterna av krig och katastrofer går aldrig att förebygga, men att vara förutseende kan göra stor skillnad på effekterna.

Min fråga till näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson lyder:

 

Avser ministern att ta några initiativ inom sitt ansvarsområde för att om möjligt lindra effekterna för svenskt näringsliv och de svenska jobben av kriget?