Fråga 2021/22:1218 Svenska företags verksamheter i Ryssland

av Anders Österberg (S)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Vi borde göra det omöjligt för Ryssland att använda våra teknologier i sitt krig mot den fria världen.

Det angrepp som Ryssland för en vecka sedan initierade mot Ukraina var ett försök inte bara att förtrycka ett grannland utan även att sätta den egna världsbilden över en liberal demokrati som vill vara en del av Europa. Därmed skickade Putin en kraftfull signal till världen om att den sovjetiska epokens politiska intressesfär är tillbaka.

När han i fjol krävde att Nato skulle dra sig tillbaka till de gränser som definierade organisationen före 1997, hävdade Ryssland sin makt att bestämma över det före detta östblocket.

Paradoxalt är att Ryssland hotar västvärlden samtidigt som landet i ekonomiska och teknologiska termer är fullständigt beroende av den. Ryssland i dag är en liten och svag ekonomi som är nästan helt beroende av försäljningen av råvaror. Med pengarna man får från försäljningen av naturgas och olja finansierar landet allt det behöver, från stridsflygplan till nya Iphones.

Vi har implementerat sanktioner som i praktiken isolerat Ryssland från internationella finansmarknader. Dessa åtgärder kommer att markant skära ned Rysslands inkomst och begränsa kapaciteten att finansiera dess aggressiva krig inom Europa och omvärlden.

Vad vi glömmer är att all modern teknologi som Ryssland använder är utvecklad i västvärlden. Ryska kraftverk och tåg tillhandahålls av Siemens. Ryska mobilnätverk utvecklades av Ericsson och Nokia. Ryska flygplan tillverkas nästan uteslutande av Boeing och Airbus. Det är via vår teknologi och våra kommunikationskablar tv-kanalerna spyr ut sina vardagliga lögner och hat.

Det enda sättet att stoppa Putin nu är att koppla bort honom från hans armé och den ekonomi som underhåller den. Mobiltelefoner borde inte ringa. Tåg borde inte kunna föra krigsmateriel till Ukraina. Tv-propaganda borde inte kunna sprida lögner och hat bland ryssar.

I dag kan vi agera genom att koppla bort Ryssland från västerländska mjukvaror och tekniskt stöd så länge landet fortsätter invasionen av Ukraina.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Hur ställer sig ministern till att föra samtal med svenska företag, exempelvis Ericsson, för att diskutera hur de ytterligare kan begränsa sin verksamhet i Ryssland?