Fråga 2021/22:1217 Samarbete för Ukraina

av Anders Österberg (S)

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Den ryska invasionen av Ukraina pågår. Om Ryssland upphör att kriga kommer kriget att vara slut. Om Ukraina slutar att strida kommer det att vara slut med Ukraina. Därför är det viktigt att vi på alla plan visar vårt stöd och vår solidaritet med Ukraina, inte bara i ord utan också i handling. För Ukrainas del är det en kamp om överlevnad. Sverige har med rätta fördömt den ryska aggressionen. I skrivande stund har redan tusentals dött, och hundratusentals är på flykt. 

Ryssland har invaderat ett europeiskt land. Detta agerande är oprovocerat, olagligt och oförsvarligt. Det är ett hot mot internationell fred och säkerhet och ett brott mot internationell rätt.

Europa befinner sig i en exceptionell situation som kräver exceptionella beslut. Ryssland hotar hela den europeiska säkerhetsordningen, som alla Europas länder bygger sin säkerhet på, inklusive Sverige.

När vi tar beslut i riksdagen frågar vi oss vad som bäst tjänar Sveriges och svenska folkets säkerhet. Socialdemokraternas slutsats är att det tjänar Sveriges säkerhet bäst att stötta Ukrainas möjligheter att försvara sig mot Ryssland. Ukrainas försvar av sina gränser är ett försvar av alla länders gränser och av det skydd som folkrätten ger alla världens länder. 

Sverige går nu fram med ett direkt stöd till Ukrainas väpnade styrkor, som omfattar 135 000 fältransoner, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 5 000 pansarskott. Sverige kommer också att bidra med ett finansiellt stöd på 500 miljoner kronor till Ukrainas väpnade styrkor.

Det Sverige förser Ukraina med utgår från vad de själva har önskat. Vad Europas länder ger är koordinerat inom EU, men också en bedömning utifrån vad vi i Sverige kan avvara.

Något liknande har Sverige inte gjort sedan Sovjetunionen angrep Finland 1939. Men givet det mycket försämrade säkerhetsläget och för Ukrainas rätt att försvara sig stöttar vi dem nu med militär materiel. Utöver detta kommer Sverige utrikesminister Ann Linde att driva följande på EU-mötet 4 mars:

Sverige tillskjuter också 50 miljoner US-dollar till Världsbanken som avses gå till Ukraina om totalt 350 miljoner US-dollar. Sverige ger också ett stort humanitärt stöd, inklusive ett medicinskt stöd där åtta fullastade lastbilar är på väg till Ukraina. 

Dessutom utesluter varken regeringen eller riksdagen/utrikesutskottet fler åtgärder för att stoppa den folkrättsvidriga invasionen av Ukraina. 

Allt detta gäller såklart även Belarus som är kollaboratörer med Ryssland. 

Samtidigt strömmar det in uppgifter om att Ukrainas kulturskatter utsätts för förstörelse och plundring. 

Den internationella konststiftelsen Getty har varnat för att miljontals konstverk och monument riskerar att förstöras på grund av invasionen, och man kallar kriget för "en pågående kulturell katastrof". 

Det pågår en total förintelse av ukrainskt kulturarv, och ukrainare får ofta höra från den ryska sidan med Putin i spetsen att ukrainsk kultur inte existerar. Detta – tillsammans med förstörelsen och plundringen – kan vara ett brott mot mänskligheten. 

Detta är förstås inget nytt. Ryssland har i århundraden antingen förstört eller plundrat ukrainskt kulturarv. Under senaste tiden har krimtatarernas kulturarv utsatts för detta sedan den illegala annekteringen av Krim år 2014. 

Därför vore det rimligt att i första hand utesluta och i andra hand suspendera Ryssland från Unesco och andra kulturinstitutioner i världen. Detta kan i sin tur vara ett av de många bidrag som gör att Ryssland lämnar Ukraina. 

Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

Vilka beslut avser minister att ta inom sitt område för att ytterligare isolera och utreda Ryssland för krigsbrott och eventuellt brott mot mänskligheten?