Fråga 2021/22:1214 Uppehållstillstånd på grund av humanitära skäl

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Efter att Migrationskommittén lämnade sitt betänkande (SOU 2020:54) gjorde Socialdemokraterna upp med Miljöpartiet och lade fram ett lagförslag om uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter. Det var en bestämmelse som gick betydligt längre än den ventil som kommittén föreslagit. Den av regeringen föreslagna lagändringen trädde i kraft den 20 juli 2021.

Migrationsverkets statistik över antalet uppehållstillstånd som beviljats på grund av särskilt och synnerligen ömmande omständigheter (humanitära skäl) visar att antalet beviljade uppehållstillstånd stadigt gått ned under åren 2016–2020. År 2021 vände denna utveckling och antalet beviljade uppehållstillstånd på nämnda grund gick upp igen. Merparten av tillstånden beviljades efter lagändringen i juli 2021. Under perioden augusti till och med december 2021 beviljades exempelvis mer än sju gånger så många tillstånd på grund av humanitära skäl som under motsvarande period år 2020.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att följa upp hur antalet beviljade uppehållstillstånd på grund av humanitära skäl påverkas av lagändringen som infördes 2021?