Fråga 2021/22:1211 Förutsättningarna för svensk livsmedelsproduktion

av Staffan Eklöf (SD)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Med anledning av marknadseffekterna kopplat till oron i vår omvärld har både drivmedelspriserna och energipriserna rusat. Det har skett från en nivå som redan innan Rysslands invasion av Ukraina var bland de högsta i världen.

I dag är dagspriset på diesel runt 23 kronor per liter och på bensin cirka 21 kronor per liter. Energipriset är i dagsläget i södra Sverige 134 öre per kilowattimme. På årsbasis har spotmarknadspriset för el stigit med 153 procent.

Vi ser tydliga och olycksbådande signaler från allt fler svenska näringsgrenar, exempelvis åkerinäringen, producerande industri och livsmedelsindustrin. I det senare fallet antas från en av de största livsmedelskoncernerna tvåsiffriga procentuella höjningar av priset.

Nu varnar även EU-kommissionens egna experter om att jordbruket och därmed även livsmedelsproduktionen kommer att ta skada av den rådande situationen.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) ser allvarligt på situationen och har tillsatt en strategisk krisgrupp som följer utvecklingen och analyserar vilken påverkan kriget i Ukraina kan komma att få för svensk livsmedelsproduktion.

Med hänvisning till detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Avser statsrådet att verka för att regeringen vidtar åtgärder för att möta svensk livsmedelsproduktions kraftigt ökade kostnader, vilka ytterst kommer att drabba svenska medborgare i form av högre livsmedelspriser?