Fråga 2021/22:1210 Ojämlika elpriser

av Niels Paarup-Petersen (C)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Det är krig i Europa, och den kris som följer påverkar oss alla. Det behöver finnas en stor förståelse för att kriget i Ukraina kommer få negativa konsekvenser även i Sverige. Vi måste alla förstå att uppoffringar krävs i kris.

Det finns dock ett område där konsekvenserna drabbar väldigt ensidigt i den svenska befolkningen, och det är de höga elpriserna. Det som är den stora frågan när det gäller elen är varför det bara är södra Sverige som ska ta konsekvenserna.

Elpriset är i skrivande stund 15 gånger högre i Skåne än i Sundsvall. Det har såklart en väsentlig påverkan både på privatpersoner och på näringslivet. Med en kris som mycket väl kan bli långdragen är det extremt viktigt att regeringen agerar för att minska eller kompensera för prisskillnaderna.  

I slutändan påverkar de höga elpriserna Sveriges självförsörjning när de områden i landet som producerar i stort sett all mat får kraftigt ökade kostnader med låg eller ingen lönsamhet till följd. Även det är en konsekvens som inte regeringen borde bortse ifrån.

Ingen i södra Sverige skulle få för sig att förespråka att priserna på mat borde vara tio gånger högre i Norrland. Och på samma sätt anser vi som bor i södra Sverige att det inte är rimligt att elpriserna ska vara tio gånger högre hos oss. Temporära krisstöd till hela landet är inte ett svar på den permanenta ojämlikheten i elpriserna.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar:

Hur tänker statsrådet agera för att säkerställa att skåningarna och resten av södra Sverige inte – än en gång – ensidigt får ta smällen för Europas beroende av rysk gas?