Fråga 2021/22:121 Påverkan på gaspriserna

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Gaspriserna i Europa har åkt i höjden de senaste veckorna. Ett faktum som även påverkar energipriserna i Sverige och som är särskilt kännbart i de södra delarna.

Ryssland har påtagligt dragit ned på kapaciteten. Genom den export till EU-området som går via Ukraina pumpas nu ungefär endast en tredjedel av den gas som det finns kapacitet för. Även de stora lager som Gazprom uppges hålla sig med ligger på förhållandevis låga nivåer. Om den stundande vintern blir kall kommer tillgången att högst påtagligt märkas både genom fortsatt stigande priser och i vissa delar av Europa rent av genom leveransbrist.

EU har i ökad utsträckning markerat mot den marknadssammanblandning som sker när samma leverantör äger och kontrollerar gasproduktionen i sig, ledningsnätet och lagren. Och att detta kan komma att användas som ett verktyg för olika syften, inklusive marknadspåverkan. Gazprom är ett typexempel.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet och den svenska regeringen att agera för att EU ska vidta åtgärder för att förhindra att de nu skenande gaspriserna på den europeiska marknaden inte sker genom marknadspåverkan från bolag som ryska Gazprom?