Fråga 2021/22:1205 Ryska överträdelser

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Hans Dahlgren (S)

 

Utöver det akuta måste vi redan nu systematiskt verka för att långsiktigt säkerställa att de överträdelser och brott som begås av Ryssland, Putin och andra ryska företrädare i deras anfallskrig mot Ukraina samlas in, analyseras och lagförs.

Vid en grundläggande genomgång återfinns åtminstone fem fall som dokumenterats av människorättsorganisationer och därtill ytterligare fall som rapporterats i medier efter bara några dagar av det ryska anfallskriget. Givet den knapphändiga information som i dagsläget finns tillgänglig finns det skäl att anta att de brott som begåtts är många fler. Vi kan också med säkerhet anta att många fler kommer att begås i närtid.

Det är därför viktigt att Sverige i EU skyndsamt agerar för att den europeiska utrikestjänsten aktiveras för att så snart som möjligt kunna samla in information och noggrant analysera den. På så sätt kan informationen snabbt bidra till att ställa folkrättsförbrytarna inför rätta.

Utöver de uppenbara brotten mot folkrätten bryter också Ryssland mot ett stort antal ingångna avtal och överenskommelser. Även detta måste få konsekvenser, varför det är viktigt att till exempel den europeiska utrikestjänsten också ges ett uppdrag att skyndsamt undersöka detta.

Det finns också en möjlighet att upprätta en internationell ad hoc-tribunal – flera historiska exempel på detta finns – för att kunna utreda och väcka åtal mot Ryssland och ryska företrädare med anledning av anfallskriget och så kallade aggressionsbrott.

Jag vill därför fråga statsrådet Hans Dahlgren:

 

Avser statsrådet att verka för att EU:s utrikestjänst ges i uppdrag att inleda ett arbete med att systematisk samla in bevis på överträdelser i och med kriget som brott mot folkrätten, avtal och ingångna överenskommelser som Ryssland och ryska företrädare gör sig skyldiga till med målet att få dessa dömda i till exempel en ad hoc-tribunal och/eller den internationella brottmålsdomstolen?