Fråga 2021/22:1200 Reduktionsplikten

av Mikael Dahlqvist (S)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

För att främja användningen av biodrivmedel har regeringen från den 1 juli 2018 infört reduktionsplikt för bensin, diesel och senare även för flygfotogen.

Reduktionsplikten är ett långsiktigt styrmedel och styr över till användning av mer klimatsmarta biodrivmedel. Syftet är nå det nationella målet om 70 procent minskade växthusgasutsläpp från inrikestransporter till 2030.

Det är i grunden ett bra beslut som kommer att leda till minskade utsläpp och mindre beroende av fossila bränslen, något som nu är en i högsta grad aktuell fråga.

Nackdelen för konsumenterna är att kostnaden per liter ökar eftersom biodrivmedel är dyrare än fossila bränslen. Tillsammans med markant ökade världsmarknadspriser har literpriset rusat upp, framför allt för diesel. Sverige har nu högsta dieselpriset i EU.

Nu har regeringen vidtagit och kommer att fortsätta vidta åtgärder för att lindra prisutvecklingen – men det kommer inte att räcka. Det är även bra att reseavdraget ses över, men bilen används till mer än jobbet. Det gäller speciellt i glesbygd där ofta goda kollektivtrafikmöjligheter saknas.

Det blir en tankevurpa eftersom budskapet är att den som smutsar ned miljön ska betala mer. Men i detta fall blir utsläppen lägre från fordonen eftersom kostnadsökningen beror på att mer biodrivmedel används.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta på kort och lång sikt för att minska kostanden för konsumenten i fråga om drivmedel?