Fråga 2021/22:1191 Lärarenkäter

av Jörgen Grubb (SD)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Många skolor använder sig av enkäter som bland annat skickas till elever för att de ska bedöma sina lärare. Första tanken kring detta kan vara positiv eftersom eleverna får en möjlighet att tycka till om sina lärare. Men är det så enkelt?

De lärare som är alltför tillmötesgående när det gäller att göra som elever vill, som agerar på ett mer likgiltigt sätt gentemot ordningen i klassrummet och som är mer kompis än ledare inför sina elever kan få bra omdöme av många elever. Motsatsen kan hända för den lärare som med ett starkt ledarskap och höga förväntningar driver elevernas utveckling till goda kunskaper. Detta kan av många elever uppfattas som strängt och jobbigt, och det finns en stor risk att omdömet avseende denna lärare inte blir så bra som det borde.

Det finns skolor som lägger stor vikt vid elevernas svar inför den kommande lönerevisionen, vilket är olyckligt. Rektorerna måste vara mycket mer närvarande och ha kompetens att bedöma sina lärare utan dessa enkäter, vilka också skapar en stor administrativ börda för skolans personal. 

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Anser statsrådet att den typ av elevenkäter vars avsikt är att bedöma lärare borde tas bort, och om svaret är nej, har statsrådet något förslag som begränsar att dessa enkäter utgör underlag för lärares löneutveckling?