Fråga 2021/22:1187 Nationella riktlinjer för föräldraansvar vid funktionsnedsättning

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Enligt 22 kap. 5 § socialförsäkringsbalken ska Försäkringskassan bortse från de behov som en förälder normalt ska tillgodose enligt föräldrabalken, med hänsyn till barnets ålder, utveckling och övriga omständigheter, vid bedömningen av rätten till omvårdnadsbidrag. Detta är ett förtydligande som görs i förhållande till regelverket för vårdbidrag. I prop. 2017/18:190, s. 71, framhåller regeringen att barnets ålder påverkar vad Försäkringskassan kan räkna med ingår i de behov som en förälder normalt ska tillgodose. Ett exempel är att alla små barn har ett stort behov av hjälp, omvårdnad och tillsyn och att detta ryms inom föräldraansvaret, oavsett om barnet har en funktionsnedsättning eller inte.

Det är endast de behov av omvårdnad och tillsyn som uppkommer på grund av funktionsnedsättningen – och som går utöver vad som ingår i det normala föräldraansvaret – som kan ligga till grund för omvårdnadsbidraget. Men Försäkringskassans försäkringsutredare och beslutsfattare måste då veta vad som ingår i ett normalt föräldraansvar för barn i olika åldrar, för att kunna bedöma vad som är behov utöver vad som ingår i ett normalt föräldraansvar.

Enligt en granskning av Inspektionen för socialförsäkringen visar det sig att det kan vara svårt att bedöma vad som ingår i det normala föräldraansvaret. Det finns inga utarbetade gemensamma riktlinjer och inget utvecklat stöd för försäkringsutredarna och beslutsfattarna om vad som kan anses vara behov som en förälder normalt ska tillgodose vid olika åldrar. Konsekvensen kan bli att föräldrar med barn som har likartad funktionsnedsättning och liknande behov bedöms på olika sätt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att ge lämplig myndighet i uppdrag att utarbeta nationella riktlinjer om vad föräldraansvaret omfattar för omvårdnadsbidrag?