Fråga 2021/22:1186 Rättsosäkerhet vid barns hörselnedsättning

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Enligt Inspektionen för socialförsäkringens rapport 2021:10 Från vårdbidrag till omvårdnadsbidrag visar granskningen att Försäkringskassan inte följer kammarrätternas praxis för vårdbidraget för barn med grav hörselnedsättning när det gäller bedömningarna i omvårdnadsbidraget. Försäkringskassan följer domarna i de aktuella enskilda ärendena. I andra ärenden där föräldrarna inte har överklagat sina ärenden till domstol tar Försäkringskassan däremot inte hänsyn till den rättspraxis som finns.

Utifrån denna granskning är det uppenbart att det skapats ett rättssäkerhetsproblem. Föräldrar till barn med grav hörselnedsättning kommer med stor sannolikhet att som utgångspunkt beviljas ett helt omvårdnadsbidrag – om de överklagar sina beslut i domstol. De föräldrar som inte har den kunskapen eller kapaciteten får sannolikt inte samma ersättningsnivå.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att komma till rätta med den rättsosäkerhet som i dag präglar vårdbidraget för barn med grav hörselnedsättning?