Fråga 2021/22:1178 Värnande av småskaliga vattenkraftverk

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

De småskaliga vattenkraftverken har sedan lång tid tillbaka haft ett tydligt stöd av en stor riksdagsmajoritet, och regeringen har fått ett flertal tillkännagivanden från riksdagen som med all tydlighet har gått ut på att Sverige fullt ut ska utnyttja alla de undantag som EU:s vattendirektiv ger möjlighet till. Regeringens representanter har likaså vid ett flertal tillfällen förklarat att allt har gjorts och att myndigheterna har fått de order som krävs. Och trots tillkännagivanden och tydliga ställningstagande från regeringen har inget hänt. Myndigheterna i Sverige fortsätter ändå att agera som om alla dessa tillkännagivanden, regeringsuttalanden och regeringsbeslut inte existerade.

I näringsutskottets betänkande 2019/20:NU14 står det tydligt beträffande den småskaliga vattenkraften: ”Riksdagen tillkännager till regeringen att det fortsatta arbetet med att reformera vattenlagstiftningen och vattenförvaltningen behöver vara inriktat på att värna den småskaliga vattenkraften genom minskat regelkrångel, respekt för äganderätten och effektiva miljöåtgärder till rimliga kostnader. Därmed bifaller riksdagen förslag med denna inriktning i ett antal motioner.”

Trots riksdagens beslut om att värna den småskaliga vattenkraften fortsätter myndigheterna att driva på, vilket gör att många ägare av de småskaliga vattenkraftverken känner sig hotade.

Detta är ju långt ifrån acceptabelt och speciellt dåligt då Sverige behöver producera mer el och inte mindre. Fina ord är bra, men det räcker inte om landets myndigheter fortsätter, trots riksdagens beslut, att hota och riva ut landets småskaliga vattenkraftverk. Detta agerande måste omgående upphöra, och regeringen har ett stort ansvar för att riksdagsbesluten verkligen följs. 

Jag vill därför fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Vad avser statsrådet att ytterligare göra för att följa riksdagens beslut om att värna den småskaliga vattenkraften i Sverige och se till att den inte rivs ut?