Fråga 2021/22:1175 Beväpning av tulltjänstemän

av Tobias Andersson (SD)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Tullverkets inspektörer arbetar mot grov organiserad brottslighet. Uppgifterna inkluderar att leta efter vapen och narkotika, men enligt utsagor till medier, och enligt egna konversationer med tullpersonal, drar de sig för att leta efter dem. En anledning är att de själva ofta saknar skjutvapen att skydda sig med. Tullpersonal menar att de inte har möjlighet att hantera dem som börjar bråka vid kontroll.

I en medlemsenkät bland tjänstemännen i Stockholm, Arlanda och Skavsta svarade 89 procent av de tillfrågade att de ville bära skjutvapen till sin uniform. Med utgångspunkten att Tullverket primärt är en brottsbekämpande myndighet följer det naturligt att även tillåta att Tullverkets personal får ha tjänstevapen.

Vi vill därmed ge Tullverket tillåtelse att utbilda och utrusta sin personal med tjänstevapen. Det stämmer att det finns en juridisk grund för beväpning, vilket skatteutskottet tidigare yttrat (2018/19:SkU1, sidan 25), av tulltjänstemän i förordningen (2016:1332) med instruktion för Tullverket. Så som 20 § i förordningen dock stadgar gäller detta situationer som avses i 24 kap. brottsbalken. Denna möjlighet är inte tillräcklig och bör utvidgas.

Det är av synnerlig vikt, särskilt eftersom Tullverket får uppgifter om att arbeta aktivare mot gränsöverskridande brottslighet, att utvidga tulltjänstemännens möjlighet att bära tjänstevapen i fler fall än vad som är möjligt i dag. Regeringen bör skyndsamt återkomma till riksdagen med förslag eller bevis på att så kommer att ske.

Mot denna bakgrund önskar jag fråga finansminister Mikael Damberg följande:

 

Avser regeringen att agera för att tulltjänstemän ska tilldelas tjänstevapen?