Fråga 2021/22:1172 Sveriges exportstrategi gentemot Ryssland

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Rysslands invasion av Ukraina innebär behov av ett totalt nytt förhållningssätt till det angripande landet. EU och Sverige har tillsammans och koordinerat riktat sanktioner mot ryska intressen, personer och juridiska entiteter. Det är viktigt att åtgärder vidtas inom alla områden och sektorer för att motåtgärderna ska få full kraft.

Två myndigheter – Business Sweden och Exportkreditnämnden (EKN) – har fortsatt att underlätta och driva på för affärer med Ryssland. Business Sweden förklarade så sent som i slutet av februari följande på sin hemsida: ”Svenska företag har goda möjligheter att påverka den ryska marknaden. Den senaste tiden har diverse ekonomiska sanktioner och ett lågt oljepris utmanat den ryska ekonomin. Det har lett till ett stort behov av kostnadseffektiva utländska produkter av god kvalitet.”

Det finns ju all anledning att nu ta ett samlat grepp från svensk sida när det gäller relationerna med Ryssland. Inget som kan uppfattas stödja eller underlätta bör ju befrämjas. Det gäller även för Business Sweden och EKN.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:


Avser statsrådet att i dialog med Business Sweden och EKN se till att en ny hållning tas fram i närtid när det gäller affärer med Ryssland eller att underlätta sådana?