Fråga 2021/22:116 Avfallsförbränningsskattens effekter på miljö och elsystem

av Lars Hjälmered (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

För några år sedan tillsatte regeringen en utredning om en skatt på avfallsförbränning. Utredaren fullföljde sitt uppdrag, men valde också att avråda regeringen från att införa skatten med argument att det skulle vara dåligt för miljö och elsystem. Regeringen valde ändå att införa skatten.

Skatteverket har nu utvärderat skatten på avfallsförbränning och lämnat en rapport till regeringen. I rapporten konstateras bland annat att skatten gör det dyrare för Sverige att nå sina klimatmål. Det konstateras vidare att ett av fem kraftvärme- och värmeverk i Sverige har ändrat sina investeringsplaner till följd av skatten. Det sista innebär på svenska att det framgent blir mindre elenergi och också en sämre stabilitet i elsystem som effekt av skatten.

I budgeten för 2022 föreslår regeringen att skatten på avfallsförbränning ska höjas. Detta trots tidigare avrådan från utredaren och allvarlig kritik från Skatteverket.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser ministern att ändra uppfattning och i stället sänka eller ta bort skatten på avfallsförbränning givet den kritik mot regeringens skatt på avfallsförbränning som kommit fram i Skatteverkets rapport?