Fråga 2021/22:1159 Reglering på säkerhetsskyddsområdet

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den 23 februari återkopplade statsrådet Morgan Johansson på en fråga från undertecknad om upphandling av känslig verksamhet samt säkerheten på Arlanda. I sitt svar hänvisar statsrådet till de nya regleringar på säkerhetsskyddsområdet som regeringen tagit fram dels i form av en ny säkerhetsskyddslag i kraft från april 2019, dels genom de skärpningar av säkerskyddslagstiftningen som genomfördes i december 2021.

Statsrådet anger vidare att den som bedriver säkerhetskänslig verksamhet har ett ansvar att vidta de säkerhetsskyddsåtgärder som behövs för att kunna skydda den aktuella verksamheten. I de fall detta missköts kan tillsynsmyndigheterna besluta om vitesföreläggande och sanktionsavgift.

Det är alldeles uppenbart att eventuella avgifter inte hjälper om fel aktör får tag på känslig information. Vidare är det alldeles uppenbart att rådande regelverk inte räcker, då företaget som använts som exempel i min fråga lyckats vinna upphandlingen på Arlanda. Det rör sig om ett bolag som redan varit svartlistat av exempelvis USA och vars utrustning redan används i över 20 domstolar i Sverige samt på en rad andra flygplatser än Arlanda.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Anser ministern  att rådande regelverk räcker eller kan vi förvänta oss nya förslag mot bakgrund av ovan nämnda exempel?