Fråga 2021/22:1153 Krav på svenskkunskaper för medborgarskap

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Svenskkunskaper skapar möjligheter att tillgodogöra sig demokratiska rättigheter och skyldigheter, att arbeta, följa det offentliga samtalet och engagera sig i sina barns skolgång. Men kunskaper i det svenska språket handlar inte bara om individens möjligheter att påverka; om många personer har bristande kunskaper i svenska språket kan det också påverka politiska val och processer.

Expressens ledarsida (den 21 februari) lyfter fram ett sådant exempel rörande den kampanj som riktas mot socialtjänsten i Sverige och där det påstås förekomma ett ”LVU-missbruk”. En av de kloka slutsatserna i artikeln är – och som också påpekas ovan – att den som inte kan följa valdebatten och nyhetsrapporteringen också har svårt att göra ett informerat val vid valurnan. Möjligheten för en tredje part att påverka och manipulera blir stor.

Den 15 januari 2021 gick betänkandet Krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för svenskt medborgarskap ut på remiss. Den 15 april 2021 gick remisstiden ut. Någon proposition rörande kunskaper i svenska för medborgarskap finns inte aviserad på regeringens propositionslista för våren.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anders Ygeman:

När avser statsrådet att presentera en proposition om krav på kunskaper i svenska för att få svenskt medborgarskap?