Fråga 2021/22:115 Ungdomsrån

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen rapporterade P1-programmet Kaliber att ungdomsrånen har fördubblats på fem år. Detta är en förfärlig utveckling som måste stoppas omgående, och inte om några år. Ungdomar som utsätts för rån, ofta med förnedringsinslag, mår dåligt under lång tid, och detta begränsar och påverkar deras liv avsevärt.

Kalibers rapport visar att ungdomsrånen inte längre är ett storstadsproblem, utan förekommer även i mindre städer. I Linköping har ungdomsrånen ökat med 700 procent de senaste fem åren. Kaliber tar upp fallet med Filip, som utsatts för rån och två rånförsök på mindre än ett halvår.

Vid rånet attackerades Filip av en grupp aggressiva tonåringar. Trots att han gav dem allt de ville ha, blev han sparkad, slagen och spottad på.

Detta är förkastligt. De unga brottsoffren tappar tilltron till samhället när dessa ungdomsrån ökar hela tiden och blir allt grövre. Många av gärningsmännen som begår dessa ungdomsrån är mellan 15 och 17 år, och det finns akut behov av åtgärder som har effekt på kort sikt för att stoppa dessa förfärliga brott.

Återigen, ungdomsrånen har fördubblats mellan 2015 och 2020, det vill säga under Morgan Johanssons tid som justitieminister, och kan därför inte läggas den tidigare alliansregeringen till last, vilket är en i debatten återkommande ursäkt från justitie- och migrationsministern.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta skärpta åtgärder för dessa 15–17-åringar, som har effekt på kort sikt, och i så fall vilka?