Fråga 2021/22:1139 Barns rätt i tvister

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Barnombudsmannen (BO) tog nyligen upp ett antal förslag för att uppfylla barnets rättigheter vid tvister om vårdnad, boende och umgänge. Detta mot bakgrund av ny rapportering från Jämställdhetsmyndigheten om hur våld och övergrepp beaktas i domar och att barns rättigheter kränks allvarligt vid tvister. Ett av BO:s förslag är att ge barnet ett eget ombud i processen, som enbart för barnets talan.

I rapporteringen tas upp att i 50 procent av bedömningarna tar domstolen inte hänsyn till faran för barnet. Barn upplever stora brister i sina möjligheter att komma till tals och att vara delaktiga i beslut om vårdnad, boende och umgänge. Dessutom upplever många barn att man inte beaktar det som barnen själva berättar.

Detta är mycket allvarligt och pekar på behoven av att stärka barns rättigheter i tvister. Dessa behöver säkras redan tidigt i processer för separationer och vårdnadstvister, redan under familjemedling. Detta genom att få en egen särskild stödperson för att rättsligt skydda och hjälpa barnet. Vi har länge agerat för införandet av en särskild stödperson till barn.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att verka för införandet av en särskild stödperson till barn, och det redan i ett tidigt skede, i processer som gäller tvist mellan vårdnadshavare om vårdnad, boende eller umgänge?