Fråga 2021/22:1130 Israels fängslanden av palestinska minderåriga

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

17-årige Amal Muamar Nakhleh har hållits fängslad av Israel sedan hans gripande den 21 januari 2021. Utan åtal eller rättegång är Amals fall ett av de längsta och värsta fängslandena av en palestinsk minderårig. Han lider dessutom av en autoimmun sjukdom som kräver kontinuerlig medicinsk behandling och som gör honom särskilt sårbar för covid-19, inte minst på grund av att hans sjukdom inte tillåter honom att vaccinera sig. Det har nu visat sig att Amal har testat positivt för covid-19.

I början av 2022 var omkring 4 500 palestinier fängslade av Israel som politiska fångar. Nästan 200 fängslade var vid samma tid barn. I de israeliska militärdomstolarna finns ingen specifik process när barn åtalas, som inte kan förses med advokat eller ens att familjemedlemmar tillåts vara på plats. Rapporterna om påtvingade erkännanden och att barn misshandlas fysiskt och psykiskt är överväldigande.

Den 20 januari 2022 gjorde FN-organen Unicef, UNRWA och OHCHR ett gemensamt uttalande om att Amal Muamar Nakhleh omedelbart ska frisläppas. Sedan 2015 har FN:s generalsekreterare i en årlig rapport om barn och väpnade konflikter uppmanat Israel att sluta med administrativt frihetsberövande av barn. Trots det har över 12 000 palestinska barn fängslats av Israel sedan 2000. Israels agerande strider också mot barnkonventionen som de själva varit med och signerat.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att fördöma Israels fängslande av Amal Muamar Nakhleh och andra fängslanden av palestinska minderåriga?