Fråga 2021/22:113 Kompetenser för omställningen till det fossilfria samhället

av Lotta Olsson (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Det svenska samhället och de svenska företagen arbetar intensivt med att ställa om till en fossilfri energiförsörjning och fossilfria transporter. Detta är möjligt utifrån att de svenska företagen legat i framkant vad avser utveckling och innovation. Även riktlinjer och lagstiftning har varit tydlig med att CO2-nivåerna ska minskas och att vi ska följa och nå målen i Parisavtalet.

Den stora omställning som nu pågår ställer stora krav på att personer med rätt kompetens finns att anställa eller för att starta företag i strategiska branscher.

Det krävs hög kompetens och tillgång till de rätta kompetenserna i våra företag och inom förvaltningarna på lokal och på nationell nivå.

Utbildningar inom olika områden som det kommer att finnas stor efterfrågan på, exempelvis energiområdet och it-området, är ofta långa och på universitetsnivå. Det innebär att ledtiderna innan en efterfrågan kan mötas av fler utbildade är lång.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Har ministern övervägt framtagandet av en strategi inom utbildningsområdet för att möta den ovan beskrivna efterfrågan inom olika strategiska branscher för att bidra till uppfyllandet av klimatmålen?