Fråga 2021/22:1129 Ökade spänningar på Irland

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I och med brexitavtalet förblev Nordirland en del av EU:s inre marknad. Det har inneburit att varukontroller ska utföras vid hamnar i Nordirland av varor från Storbritannien. Främst handlar det om matvaror. Detta är en del av det så kallade Nordirlandsprotokollet, som skrevs in i handelsavtalet mellan EU och Storbritannien. Det möjliggör att gränsen mellan Irland och Nordirland kan förbli öppen trots att Storbritannien inte längre är en del av EU.

I början av 2021, kort efter att Nordirlandsprotokollet hade kommit på plats, hotades anställda som jobbade vid de nordirländska hamnarna i Belfast och Larne just för att de utförde sitt jobb och granskade varor från Skottland och England på väg in till Irland via Nordirland. Även EU-tjänstemän hotades, och hamnarna blev en måltavla för probrittiska grupper som motsätter sig kontrollerna.

Den 3 februari 2022 avgick Nordirlands försteminister Paul Givan, tillhörande Demokratiska unionistpartiet (DUP), som anser att varukontrollerna hotar Nordirlands roll som en del av Storbritannien. Företrädare för DUP, inte minst den tidigare partiledaren Edwin Poots, har uppmanat att varukontrollerna inte ska genomföras. Det strider mot Nordirlandsprotokollet.

Motsättningarna kring brexitavtalet som helhet riskerar att trissa upp konflikten om Irlands delning och underminera långfredagsavtalet, som är avgörande för en fredlig utveckling. Sinn Féin har varit tydliga med att brexitavtalet ska följas för att inte riskera att skada långfredagsavtalet. Det är även viktigt att den brittiska regeringen och dess utrikesminister Liz Truss agerar för att inte spä på konflikten och våldsamheter.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att inom EU och i kontakter med Storbritannien och Irland vidta åtgärder för att minska spänningarna som har uppstått i och med brexitavtalet?