Fråga 2021/22:1125 Lokalt fredningsområde

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

I augusti förra året skickade producentorganisationen Kustfiskarna i Bottenhavet en skrivelse till Näringsdepartementet och begärde att ett lokalt fredningsområde för strömming skulle inrättas tillfälligt under första kvartalet i år. 

Syftet med åtgärden var att stärka strömmingsbestånden. Av skrivelsen framgår tydligt den oro som producentorganisationen upplever då det gäller tillgången på strömming i allmänhet och tillgången på större strömming för humankonsumtion i synnerhet, vilket i sin tur begränsar möjligheten för surströmmingsproduktion. Producentorganisationen har även fått stöd från länsstyrelserna i Gävleborg, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, som intygar att det föreslagna fredningsområdet är ett viktigt övervintringsområde för strömming. Även SLU Aqua har i allmänna ordalag tillstyrkt att åtgärder är nödvändiga att vidta i Bottenhavet och att både en minskad fiskeridödlighet och rumsliga regleringar av fisket kan vara verktyg för att åstadkomma en ökad mängd stor strömming. 

Sent omsider, i januari i år, alltså ett halvår senare och efter det att det tänkta fredningsområdet skulle börja lämnas ostört, fick producentorganisationen svar på sin skrivelse. Enligt uttalande från organisationens ordförande var svaret otillfredsställande.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vilka åtgärder anser statsrådet bör vidtas för att skydda det småskaliga kustfisket av strömming längs Bottenhavskusten?