Fråga 2021/22:1123 Samfälligheter och laddstolpar

av Rickard Nordin (C)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Det finns, trots att regeringen hävdar motsatsen, fortfarande stora problem hos Lantmäteriet när det kommer till samfälligheters möjligheter att investera i laddstolpar för elfordon.

Lantmäteriet kräver en ny förrättning, vilket går på mellan 50 000 och 100 000 kronor. För en liten samfällighet är det mycket stora summor, utan att något som helst mervärde skapas.

Lantmäteriet hävdar att laddning av fordon inte ingår i det som kan förväntas av en parkeringsplats och dess samfällighet. Detta trots att regeringen är mycket tydlig med att elektrifieringen av fordonsflottan är prioriterad. Redan i dag är en laddplats därmed en naturlig del av det behov som finns vid stadigvarande parkering och lär bli så än mer i framtiden, på samma sätt som motorvärmare i dag är och som är godkänt inom de förrättningar som redan finns.

Det finns ett otal fall som visar på de orimliga kostnaderna. Senast i Gunnesbo där notan från Lantmäteriet landade på 87 000 kronor. Det finns även exempel från Katrineholm där en liten samfällighet på fyra personer skulle vilja sätta upp laddstolpar men riskerar att drabbas av kostnader på upp till 25 000kr per person bara för att få en ny förrättning.

Vi vet att möjlighet att ladda i närheten av hemmet är helt avgörande för beslutet att skaffa elbil. Varje försening innebär ökade utsläpp och långsammare omställning. Det är därför av största vikt att regeringen agerar för att sänka, eller helt slopa, kostnaderna för en ny förrättning, eller ännu hellre ser över lagstiftningen så att en ny förrättning inte behövs.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Kommer statsrådet och regeringen att agera för att laddstolpar ska kunna sättas upp utan ny förrättning från Lantmäteriet, och i så fall hur?