Fråga 2021/22:1110 Upphandling av säkerhetskontroller på flygplats

av Johan Pehrson (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen vann företaget Nuctech en upphandling av säkerhetskontrollerna på Arlanda flygplats, som ägs och drivs av helstatliga Swedavia. På grund av sina kopplingar till den kinesiska militären är företaget svartlistat i USA.

Säpo har tidigare delgett att kinesiska företag kan utnyttjas av landets regim för att ta del av känslig information, och genom Kinas underrättelselag från 2017 är kinesiska medborgare och företag, även utanför Kinas gränser, skyldiga att rapportera till och assistera den kinesiska underrättelsetjänsten.

Den aktör som har ansvar för säkerhetskontrollerna på en flygplats har långtgående insyn i vilka individer som reser in och ut från Arlanda, vilket har mycket högt informationsvärde för den som vill kartlägga svenska förhållanden. Som navet i det svenska flygnätet är Arlanda, med sitt geografiska läge intill huvudstaden, ett objekt av synnerlig betydelse för rikets säkerhet. Säkerhetsrelaterad information om hur detta objekt skyddas är även det av mycket högt värde.

År 2019 lades utredningsförslag om ett statligt kontrollsystem med möjlighet för staten att granska och ytterst villkora eller förbjuda överlåtelser och upplåtelser av utpekad egendom som är av väsentligt intresse för totalförsvaret. Det gäller hamnar, flygplatser och fastigheter i områden med geografiska förhållanden av väsentlig betydelse för det militära försvaret.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur kommer ministern och regeringen att agera för att vital säkerhetsinformation inte ska komma främmande makt till del genom upphandling?