Fråga 2021/22:1103 Upphandling av känslig verksamhet samt säkerheten på Arlanda

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Den 15 februari kunde vi läsa att ett bolag med tydliga kopplingar till kinesisk militär och det kinesiska kommunistpartiet i landet har vunnit en upphandling hos Swedavia. Bolaget har därmed vunnit kampen om att sköta säkerhetskontrollen, med tillgång till känslig information och teknik med allt som det innebär, för internationella terminal 5 på Arlanda.

Det är inte särskilt konstigt att många förvånas över att det över huvud taget är möjligt att ett bolag med dessa kopplingar kan vinna den här typen utav upphandlingar – faktiskt enbart för att det haft det bästa anbudet. Särskilt i en tid då vi behöver ha en god kontroll över det svenska säkerhetsläget är det extra angeläget att inte möjliggöra för den här typen av företag att ens kunna delta i racet för att vinna upphandlingen. Det är nämligen i allra högsta grad oroande om utländsk makt tar över svensk säkerhetskontroll på landets största flygplats, i synnerhet om det rör sig om en auktoritär stat som redan sysslar med omfattande spionage i vårt land.

Frågan som nu aktualiseras är som bekant inte ny. Undertecknad har vid ett flertal tillfällen lyft relaterade frågor, just med koppling till kinesiska bolag eller kinesisk teknik. Sverige är, som ett djupt digitaliserat land med en tradition av omfattande öppenhet, också extra sårbart.

Den 1 november 2021 publicerades slutbetänkandet av Direktinvesteringsutredningen som kom med förslag i syfte att motverka strategiska uppköp av skyddsvärd verksamhet. Med all önskvärd tydlighet ser vi dock att regelverket fortfarande inte räcker i syfte att skydda känslig verksamhet eller infrastruktur från uppköp eller hantering av suspekta aktörer.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att förhindra att utländska företag som kan utgöra ett säkerhetshot inte ska få hantera den typ av information eller drift som i fallet med den svenska säkerhetskontrollen på Arlandas terminal 5?